Prvi simptomi nosečnosti

Obstaja kar nekaj zgodnjih nosečniški simptomov, ki nakazujejo na možnost nosečnosti.

Ali imajo vse ženske zgodnje simptome nosečnosti?

Vsaka ženska je drugačna. Vsaka ženska ima drugačno izkušnjo nosečnosti. Ena ženska ima lahko tudi za vsako nosečnost drugačno izkušnjo.

Pri zgodnji nosečnosti so simptomi podobni, kot jih imate tik pred, med ali po menstruaciji. Zato se morda niti ne zavedajo da so noseče.

Spodaj smo opisali najpogostejše zgodnje simptome nosečnosti. Vedeti morate, da lahko te simptome poleg nosečnosti povzročijo tudi druge stvari. To pomeni, da ko opazite simptome ni nujno da ste noseči. Edini način, da izveste je, da naredite test nosečnosti.

Špikanje in krči

Po spočetju se oplojeno jajčece pritrdi na steno maternice. To lahko povzroči enega od najzgodnejših znakov nosečnosti – špikanje in včasih tudi krče.  
Posledica je implantacijska krvavitev. Pojavi se med šestim in dvanajstim dnem po oploditvi jajčeca. Krči spominjajo na menstrualne krče, zato nekatere ženske krvavitev zamenjajo z menstruacijo. Krvavitev in krči so rahli.
Poleg krvavitve lahko ženska opazi bel, mlačen izcedek iz nožnice. To je povezano z zadebelitvijo sten vagine, ki se zadebelijo skoraj takoj po spočetju. Povečana rast celic, ki obložijo nožnico povzroči izcedek.

Ta izcedek je običajno neškodljiv in ga ni potrebno zdraviti. Lahko se nadaljuje skozi celo nosečnost. Če je vonj slab, poleg tega pa imate srbeč in pekoč občutek, obvestite svojega zdravnika. Zdravnik bo preveril, da ni mogoče prišlo do kakšne okužbe.

Spremembe dojk

Zgodnji znak nosečnosti so tudi spremembe na dojkah. Raven ženskega hormona se po spočetju zelo hitro spremeni. Zaradi sprememb lahko že po enem ali dveh tednu dojke postanejo otekle in boleče. Lahko imate tudi občutek večje teže, da so polnejše. Predel okoli bradavic, ta del imenujemo areola, lahko potemni.
Ko se telo navadi na nove ravni hormonov, bi se morale bolečine v prsih omiliti.

Utrujenost

Da se nosečnica počuti utrujeno je normalno. Normalno je tudi, da se počuti utrujeno že v prvi fazi nosečnosti. Nekatere so počutijo utrujene že po prvem tednu nosečnosti.
Razlog utrujenosti je povezan z visoko ravnijo hormona imenovanega progesteron. Razlog utrujenosti je lahko tudi nižja raven sladkorja v krvi, nižji krvni tlak in povečanje proizvodnja krvi.
Če ste utrujeni je pomembno da se odpočijete. Uživajte hrano, ki je bogata z beljakovinami in železom.

Jutranja slabost

Jutranja slabost je zelo znan simptom nosečnosti. Vendar jo nima vsaka nosečnica.
Natančen vzrok jutranje slabosti ni znan. K temu simptomu verjetno prispevajo nosečniški hormoni.
Nekatere ženske hrepenijo po določenem živilu, ali pa ga preprosto ne prenesejo. To je tudi povezano s hormonskimi spremembami. Učinek je lahko tako močan, da že misel na to, kaj je bilo nekoč najljubše živilo, lahko obrne nosečniški trebušček.

Mogoče je, da lahko slabost, hrepenenje in odpor do hrane trajajo celo nosečnost. Pri večini žensk se simptomi zmanjšajo približno 13. ali 14. teden nosečnosti.
Zelo pomembno je, da se nosečnica prepriča, da je zdravo hrano. In sicer tako bosta dojenček kot tudi nosečnica dobila vsa potrebna hranila. Glede raznih prehranskih dodatkov se posvetujte z zdravnikom.

Zamujena menstruacija

Najbolj očiten prvi simptom nosečnosti – in tisti, ki večino žensk spodbudi k preizkusu nosečnosti – je zamujena menstruacija. Ni pa vsaka zamujena ali zapoznela menstruacija posledica nosečnosti.
Tudi med nosečnostjo se lahko občuti nekaj krvavitve. Če ste noseči se posvetujte s svojim zdravnikom. Zdravnik vam bo povedal ali je vaša krvavitev normalna ali pa je znak nujne zdravniške obravnave.
Menstruacija lahko zamudi tudi zaradi drugih razlogov. Ti razlogi so lahko, da ste pridobili preveč kilogramov ali pa ste jih preveč izgubili. Hormonske težave, utrujenost, stres, ko prenehate jemati kontracepcijske tabletke.
Če vam menstruacija zamuja in je nosečnost možna je najbolje da opravite test nosečnosti in se prepričate.

Drugi zgodnji simptomi nosečnosti

Nosečnost prinaša spremembe v vašem hormonskem ravnovesju. Ti lahko povzročijo druge simptome, ki vključujejo:

  • Pogosto uriniranje.

Pri mnogih ženskah se to začne okoli šestega ali osmega tedna po spočetju. Pogosto uriniranje je običajno posledica okužbe sečil, sladkorne bolezni ali uporabe diuretikov. Če pa ste noseči je to posledica spremembe ravni vaših hormonov.

  • Višji nivoji hormona progesteron.

Med nosečnostjo vas lahko zvišajo višji nivoji hormona progesterona. Progesteron povzroči, da hrana počasneje prehaja skozi vaša črevesja. Za lajšanje težave pijte veliko vode, telovadite in jejte veliko hrane z veliko vlakninami.

  • Nihanje razpoloženja.

Te so pogoste, zlasti v prvem trimesečju. Te so povezane tudi s spremembami hormonov.

  • Glavoboli in bolečine v hrbtu.

Mnoge nosečnice poročajo o pogostih blagih glavobolih, druge pa občutijo bolečine v hrbtu.

  • Omotičnost in omedlevica.

Te so lahko povezane z raztezanjem krvnih žil, nižjim krvnim tlakom in nižjim krvnim sladkorjem.

Nosečnica bi lahko imela vse te simptome ali pa jih je imela le enega ali dva. Če kateri od teh simptomov postane moteč, se o njih posvetujte z zdravnikom.

Vaš AngelSounds.si

 

 

 

Akcija!
34.0036.00
Akcija!
Akcija!
51.0052.90
Ta prispevek je bil objavljen v kategoriji Blog.